Студен атмосферен фронт


Категория на документа: География


СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
ГЕОЛОГО - ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ

КУРСОВА РАБОТА
на тема:

Студен атмосферен фронт

по дисциплина:

Спътникова метеорология и климатология

студент: .......
специалност: География

Факултетен №: .......

Фронтовете обикновено се образуват в рамките на бароклинична граница между студените и топлите въздушни маси. Основният физически процес за развитието на студените фронтове е движението на студения въздух срещу топлия. Топлият въздух се покачва по протежение на границата, докато студеният се снижава. Ако има достатъчно влага във въздуха, горното движение води до кондензация и до образуването на облаци и дъжд. Студените фронтове могат да бъдат разделени на два вида: Ана и Ката студени фронтове. Основният отличителен белег, който различава двата вида студени фронтове е ориентацията на струята към фронта в средните и по-високите нива на тропосферата. По принцип се смята, че Ката студеният фронт произтича от Ана студеният фронт. Като бароклинично смущение често се развива над атлантическия океан, ново развитите ана фронтове могат да бъдат открити основно там, където по стари континентални форнтове са предимно от Ката тип. Друга причина за пространствени разлики може да бъде фактът, че по ниските части на фронта започват да се движат с намалена скорост, което се дължи на триенето от континента, докато горните части продължават да се движат бързо.

В сателитните снимки студените фронтове се проявяват като циклонално извити синоптични мащабни облачни ивици. В снимките на ИР и ВИС облаците варират между бяло и разнообразни сиви сенки спорд тяхната подструктура и ниво на развитие.

В снимките на WV ивиците облаци са светло сиви със някои бели петна или със шарки, индикиращи внедрени плътни облаци.

В снимките на RGB различните видове облаци могат да бъдат разграничени по - лесно, до отделни канални снимки. В Meteosat 80.6;0.8;12.0 комбинацията високи облаци се появява синкав цвят., плътните много слойни облаци или светло сиви и ниски облаци жълто. В METEOSAT 8 1.6; 0.8; 0.6 - комбинация ледени облаци са циан и водни облаци са със сив цвят.

.

Случаят от12.03.1996г. е доминиран от обявена ивица облак, простирайки се от Атлантическия океан, на запад от Португалия през британските острови и по далеч на север до Норвежкото крайбрежие. На пръв поглед може да бъде раззгледано като"студен фронт", но при по подробно изследване редица подструктури излизат наяве.

Наблюдава се обемно увеличение на облачността на юго запад от Ирландия, което може да е инидкатор на Wave ( " Welle " ), центриран непосредствено на юг от него. A много интензивнaта функция е тясна, влакновидна ивица облак покрай 40N, преминаваща през предните облачни ивици почти перпендикулярно ; такава ситуация е показателно за засилване на предната система чрез "Jet Verstaerkung".

Клетъчната структура на облачността на студеният фронт може да се забележи веднага на юг от WAVE ,където нишките на облака пресичт ивицата на студения фронт.

Съществуват структури на облачни ивици с много по топли върхове на обаците, намиращи се на водещия край на главната облачна ивица. Разпростират се на юго-изток към Англия, източно към Франция и западно - Германия, откъдето има връзка със спираловидно структурирани облачни системи представящи по горните нива на ниското.

Интензивна клетъчна облачност може да бъде забелязана в някои области над Атлантически океан зад студения фронт.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Студен атмосферен фронт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.