Пътешествие в Азия из Китай


Категория на документа: География


Пътешествието ми във Азия из Китай

►Сутринта ставах рано и тръгвах към Китай. Там се срещнах с едно китайско семейство. Първо се запознах с тях, а след това те ме поздравиха с традиционния поздрав, който се състои в лек поклон. Също така при поздрава ми дадоха визитна картичка, подадена като подарък с две ръце. Понеже бях чел за обичая на посрещане, който гласи, че вежливостта изисква получателят първо да прочете визитката, преди да я прибере. Аз направих същото. След това те ми подариха и традиционен китайски сладкиш, наречен Ниан Гао, а аз подарих еклерова торта. После се настаних в известният хотел Шанхай. Понеже оставаше много малко време до края на деня аз се прибрах и си легнах.
►На първият ден те ме заведоха във някаква зала, в която имаше хора, които тренирали своята Ци енергия. След това ми обясниха, че китайското учение за ци-енергията се използва лечението на акупунктура и в бойното изкуство тайци чуан. Ци е енергията, която присъства във всички живи същества. Това вярване съществува и в други култури и религии. Ин-Ян в даоизма символизира двете противоположности и допълващи се сили от космическата енергия. Ин е женския елемент и носи отрицателен заряд, а ян е мъжкият, позитивно зареден елемент.Всеки един от тях съдържа част от другия. Възможно е също така владеещия ци да зареди даден предмет с повече ци-енергия. Съвсем необичайно за нея, корпорацията "сони" финансирала седем годишен проект за свръхестествени явления. След този разказ разбрах за Ци енергията. След това разгледах тяхната тренировка и като свърши беше почти 14 часа. До края на деня оставаше още време и решихме да отидем в един китайски ресторант. После се нахранихме, приказвахме, смеехме се и дойде време отново да се прибера. На вечерта качих всички снимки и си легнах.
►На вторият ден отидохме да видим Великата Китайска стена. Там имаше и други туристи и екскурзовода разказа за истоята на Китайската стена. Каза, че Великата китайска стена е дълга 6000 км. и се вие като змия из китайските планини. Тя е построена преди 2000 г. за защита от врагове на север. Но две армии все пак са успели да преминат! Първата част на стената била построена за 10 г. На ден прибавяли почти цял километър. В строежа участвали стотици хиляди роби. Много от тях умирали там.
Казват, че телата им са погребвани в стената. На Великата китайска стена има много наблюдателници и укрепления, където войниците запалвали сигнални огньове,за да предупредят останалите при приближаване на врага. Някои части от стената са много стръмни, защото следват извивката на хълмовете. На някои места достига ширина над 6 метра. По нея могат да минат осем коня впрегнати в редица. Стената е толкова дълга, че може да съедини Великобритания и САЩ! най-малко шест месеца му е нужно на човек да я извърви. След това направих много снимки. Със семейството решихме да се приберем, защото пътят е дълъг. Като се прибрах се видях с моето семейство с помощта на интернет. Показах им снимките и след това си легнах.
►На третият ден отидохме до Императорския дворец (известен също като "Забранения град"). Там екскурзовода разказа за историята на този дворец. Каза, че Строежът на Забранения град започва по нареждане на Юн Ло, третия император от династията Мин, управлявал от 1403 до 1423 г. На същото място в миналото се е намирал дворецът на монголския владетел Кубилай хан, за чието великолепие се разказва в "Пътешествията на Марко Поло". От 1406 до 1420 г. 100 хил. майстори и милиони работници изграждат 800 двореца, 75 административни сгради, множество библиотеки, храмове, ателиета, павилиони, беседки и свързващите ги пътеки, градини и дворове. Строен в продължение на 14 години, той е истински град в града, отделен от външния свят с 11 м висока, 8,62 м широка и 3400 м дълга правоъгълна червена стена, заобиколена с широк 52 м и дълбок 6 м крепостен ров с вода, наричана "Златна вода". Броят на стаите е ограничен до 9999, защото според китайците числото 10 000 символично представлява "безкрайност", а и само боговете можели да притежават дворец с 10 000 стаи. Дворцовият комплекс обхваща 720 хил. м2, от които 150 хил. м2 изградена площ и е пример за традиционна китайска дворцова архитектура. След завършването на комплекса император Юн Ло премества столицата от Нанкин в Пекин. В периода от 1420 до 1911 г. Забраненият град е административен център на държавата, дом на 24 императора от династиите Мин и Цин, техните семейства и обслужващ персонал. През 1644 г. избухват бунтове, последният император на династия Мин се самоубива, а начело на Кралство Китай за 267 г. напред застава династията Цин. Властта на императорите приключва със Синхайската революция от 1911 г. На 1 януари 1912 г. е провъзгласена Република Китай с първи президент Сун Ятсен. 6-годишният по това време император Пу И е принуден да абдикира. Новият политически режим позволява на императора да задържи титлата си и да остане да живее (но вече като затворник) във вътрешния двор на Забранения град. Външният двор става резиденция на националистите от Гоминдана и е обществено достъпен. Всичко беше много интересно и замъкът беше красив. След това аз се прибрах и си легнах.
►На четвъртият ден посетихме красивият град Гуйлин. Там пък екскурзовода ни каза, че ако посетите град Гуйлин в Китай от август до октомври, ще можете да се насладите на изпълнения с аромата на канела въздух, разпръскван от цъфналите касии. От тук идва и името на град Гуйлин- буквално преведено то означава "гората с кайсии". Но градът и околният регион са известни най-вече с варовиковите хълмове. Те създават уникалния сюрреалистичен пейзаж на едно от най-вдъхновяващите и красиви места в Китай. Друг човек пък ни разказа една легенда, която гласеше, че Гуйлин е също така земя на легендите. Древни предания разказват, че xълмът "Хоботът на слона", който се намира на брега на река Ли, някога бил слонът, с който небесният император пътувал из цял Южен Китай. Веднъж слонът се разболял, но бил излекуван от един от местните хора. За да му се отблагодари, слонът започнал да му помага в земеделската работа. Небесният император толкова се разгневил като научил за това, че мигом превърнал слона в камък. "Хоботът" на слона образува аркада, която е известна като " Аркадата на луната във водата" понеже отражението й на водната повърхност наподобява на пълна луна. Остана време и да видим природният феномен ''Пещерата Тръстикова Флейта''. Там местните ни казаха, че името на това забележително място, което е близо до град Гуйлин, идва от тръстиковите стъбла, които растели наблизо и които хората използвали за да изработват флейти. Повечето са осветени с цветни светлини и това превръща посещението в истински спектакъл, който се допълва от легендите за всяко място и, че Според учените, там е било океан и в следствие на природни действия водата се оттегля и на повърхността на океанското дъно се образуват мистериозни планини с уникални природни образувания - пещери и пукнатини. После се прибрах в хотела взех си всичко и за жалост беше време за тръгване. Преди да тръгна те ми подариха албум, в който аз сложих всички снимки и след това ме изпратиха. Като се прибрах във България и по точно при моето семейство показах всички снимки и им разказах за моето гостуване във Китай.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пътешествие в Азия из Китай 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.