Португалия


Категория на документа: География


Назаре е рибарско и курортно селище с великолепен пясъчен плаж.

3.Регион Лисабон с площ 2 802кв. км.граничи на север и североизток с Център, на югоизток с Алентежу, за запад с Атлантическия океан.

Броят на населението е 3 млн.д. Работят 1,3 млн., безработицата е над средната в страната 8,4% .Гранде Лижбоа и полуостров Сетубал, са субрегионите, където са най- високите нива на заетост и активност, и то в икономиката.

Градовете са 17 а селата 211. .В административно деление регионът включва два NUTS 3: Гранде Лижбоа и Пенинсула де Сетубал.

Регионът има аграрен характер. Специализиран е в производството на зърнени култури (пшеница, ръж, ечемик, овес), в субтропично овощарство и овцевъдство. От промишлените отрасли превес има хранително-вкусовата промишленост. Сравнително отскоро се развива черната металургия (Сейшал) и корабостроенето (Сетубал, Баррейру).

Лисабон( 3,2 млн. д. )Лисабон е един от най- красивите градове в Европа и настояща столица на Португалия . Разположен е в естуара на р. Тежу. Той е най-големият икономически и културен център на Португалия. Тук са развити вагоно- и корабостроенето, електротехниката, електрониката, химическата промишленост, черната и цветната металургия, нефтопреработката, както и традиционни отрасли като текстилна, трикотажна и стъкларска промишленост.

Сетубал (100 хил. ж.) е разположен в естуара на р. Саду - трети град и пристанище в страната след Лисабон и Порту. Център е на кораборемонтни и рибо-консервната промишленост. От морето се лови риба и се извлича морска сол. Има заводи за монтаж на автомобили, за цимент, целулоза и др. Недалеч от града е морският курорт Троя.

4. Регион Алентежу и Алгарве

Евура (45 хил. жители) се смята за един от най-старите градове на Иберийския полуостров. Запазени са много дворци, църкви, порти както от времето на римското владичество, така и от средновековието.

Грандула е център на борбите на португалските селяни за социална справедливодст. В парка на града има дървета и храсти от Бразилия, Китай, Индия, Индонезия - палми, евкалипти и др.

Синиш е малко градче, в което през 1460 г. е роден Васко да Гама.
Тавира, Оляу, Фару, Портимау и Лагуш са пристанищни центрове по южното крайбрежие с развита рибоконсервна промишленост.

5. Островният регион включва групата на Азорските острови, разположени в Атлантическия океан на 1400 км от Лисабон, и островите Мадейра, отстоящи на 900 км от Лисабон и на 550 км от африканския бряг.

Азорските острови представляват архипелаг от 9 острова. На остров Сан Мигел е пристанището Понта Делгада, което поддържа постоянна връзка с португалската столица и остров Мадейра. На остров Файнал са вулканите Калдейра и Каспалинуш, изригнал за последен път през 1957 г. Крузейру е оригинален вулканичен музей под открито небе, а Ломба е място, където са събрани азорските вятърни мелници.

Остров Мадейра е открит от португалските каравели на Жоао Зарку и Тристау Тейшейра през 1419 г. Смаяни от разкошната му зеленина и вековни гори, го наричат Мадейра (горист) , известен е още като Зеления земен рай. Климатът на острова е океански, средиземноморски тип с два сезона- зимната температура е 16 градуса, а средната лятна - 21 градуса . Макар, че много от горите са изсечени, растителността е пищна, райска. Развито е земеделието и хранително- преработваща промишленост: млечна, бирена тютюнева и винарска. Структурата на заетите по сектори показва че те са основно в услугите - 50,7%, следва индустрията- 36,5% и земеделието- 12,7% . Главният град на острова е Фуншал (104 хил. ж.). Разположен е на южния бряг. Името му означава "копър", растение, което отлично вирее тук.Населението му е заето в обслужването на туристите и в изработването на красиви изделия - бродерии, чанти, плетени столове и други сувенири. От общо 244 хил. души на острова 104 хил. живеят във Фуншал.

"И ако светът беше още по-голям,

все едно,

той щеше да бъде открит от португалците".

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Португалия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.