Национален парк Пирин


Категория на документа: География


Национален парк Пирин

Пирин . Влезеш ли веднъж в тази красива планина , всякаш дъхът ти спира и оставаш завинаги заплене от касотата ѝ . Не е само до красивите езера , буйните поточета , ароматните еделвайси , богатияр фолклор , пирин те грабва и с историята си .
Национален парк
Пирин заема голяма част от Планината . Граничи с общините : Гоце Делчев , Разлог , Банско , Симитли , Кресна , Сандански . В пределите на парка влизат два резервата - Баюви дупки ( един от най - старите резервати в България ) и Юлен .
Много подходящо място за развитие на туризъм . В това малко кътче са съчетани много величествени култури населявали някога земите ни като : византийци , славяни , траки , римляни и прабългари . Местното население е наследило по малко от всяка култура и ревниво пази своите културни , фолклорни ценности .
В град Банско се намират църквите "Света Троица" и "Успение Богородично" , както и къщата мозей на Никола Вапцаров . Също така е много подходящо място за развитие на зимните спортове и голфа . Не далеч от него се намира и Разлог , който привлича туристите с интересните си кукерски игри , както и фестивалът "Пирин пее" . В малкото и китно градче Мелник се намират важни исторически забележителности като : Кардапуловата и Византийските къщи , а само на няколко километра е и роженският манастир . Друго нещо , с което впечатлява Мелник е архитектурата му , а също така за любителите на виното там се намира и една от най - големите изби , с най - доброто вино . Самият град е обявен и за паментик на културата .
Под днещният град Сандански лежат останките на античен град , обитаван от тракийското племе меди , от което се смята че произхожда самият Спартак . Не можем да останем слепи и към богатството на Силитли . В него се намира църквата "Свети Архангел Михаил" , в която се е помещавала Крупнишката епархия . В Симитли има и много интересни кукерски игри , изпълнявани под звуците на зурни .
И всичко това е само материалното наследство на Пирин .
Няма как да останем безразлични към красивата природа . Голямото разнообразие на релефа спомага заразвитието на различните видове от растителния и животинския свят . Пирин е една от най - интересните области в ботаническо отношение. Националния парк представлява интерес и заради големия си брой ендемични видове . Локални ендемиди са пиринският мак , давидоф лопен , мащерка , яврова клопачка , властика и др . Голям е броят на защитените видове в Пирин . Един от тях е еделвайса , който с времето се е превърнал в символ на планината.
На територията на Национален парк Пирин са обособени три растителни пояса - горски, субалпийски и алпийски. Това се дължи на сравнително голямата надморска височина на целия парк. От горските видове се срещат бял бор , черен бор , ела , а в по - ниските части и бук . В субалпийскичт пояс има предимно клек и сибирска хвойна .
Голямото разнообразие на релефа, както и това, че планината има меридионалнаориентация, е предпоставка за голямо разнообразие на животинския свят . Друга важна предпоставка за това разнообразие е фактът, че планината се намира в по-южните части на България. В националния парк се опазват огромен брой животни, като много от тях са характерни за много по-южни райони.
Огромен брой животни също са включени в Червената книга , тъй като се смята че имат нужда от специални грижи , за да оцелеят . Такива са скалният орел , ловен сокол , глухар , горски бекас , белогръб кълвач , планински кеклик и много други .
Всички тези представители от флората и фауната трябва да бъдат пазени ,тъй като те са културно и историчеко наследство . Много от тези видове се срещат само в нашата страна и това би могло да привлече много туристи , любители на флората и фауната . Също така климата е страшно благоприятен , както за зимен туризъм , така и за летен .
В миналото паркът е управляван от различни правителствени организации . В момента е разделен на няколко зони и всяка от тях се управлява от местната община .
Разходката из национален парк Пирин е невероятна наслада за всички любители на природните красоти . Най - развитата туристическа местност е парков район "Вихрен" , тъй като той е най - близо до курорта Банско . В този район посетителите могат да видят реките Демяница и Бъндерица , както и езерата Василишки , Рибното , Дългото и др .
Най - голямата забележителност в Националния парк е Байкушевата мура , кояро се смята за едно от най - старите дървета в България . Също така и връх Вихрен , който е предизвикателство за планинари и алпинисти .
Ежегодно хиляди туристи посещават парка . Има много ценители на красивата ни природа , богата ни история и достъпните цени.
Национален парк Пирин е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното природно и културно наследство .
Величествените гледки , уникалната природа , селищата със своеобразният си чар и култура , превръщат местността в едно прекрасно място за развитие на туризма .
В парка могат да се развиват различни видове туризъм .
Алпинизмът е един от тях . Практикува се само от специалисти с дългогодишен опит обаче . Най-перспективни и предпочитани за катерене са върховете Вихрен , Атмегдан , Самодивски , Разложки Суходол и др.
Пешеходният туризъм е най - реализирания , като над 95 % от преходите за организирани през летните месеци .
Ски туризма е много актуален за Пирин , като основни ски центрове са се оформили Шилигарника и Чалин валог .
Пещерите са концентрирани в карстовия дял на парка. Познавателен туризъм се практикува в ограничени случаи и бива наблюдение на птици и животни (птици, мечки), туристически маршрути за опознаване на флората, гори, хидробиология, геология.
На територията на парка се намира и стария винарски път, който е свързвал Банско с Мелник през долината на р.Демянишка - Винарската порта - Спано поле - х.Каменица. Той е бил използван за поправяне на вкиснали мелнишки вина, които са идвали в бъчви натоварени на кервани от коне и мулета.
Днес годишно парка се посещава от около 16 000 души, които могат да ползват 8 хижи, 4 хотела и 16 ведомствени бази.

Планината е едно уикално място за разходка , на за нещастие ние хората сме твърде безотговорни към природата . Хвърляме боклуците си навсякъде , преследваме редките животински видове , за да ги заловим , убиваме флората .
Ако всички се опитваме да пазим българското вместо да рушим и убиваме природата можем да развием още повече туризма . Никак не е приятно когата вместо да се наслаждаваш на красотата на природата , се възмощаваш от боклуците изхвърлени навсякаде. Нека да се опитаме да съхраним българското . Имаме страшно много . Нека да го запазим .

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Национален парк Пирин 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.