Метеора и нейните манастири


Категория на документа: География


На 613м. надморска височина се намира най - голямата Метеорска скала, където е построен манастирът Преображение. Първи заселник и ктитор е Атанасий, който през 1380г. строи храма, за да бъде по - късно разширен от монасите Йоасиф и Симеон. Величественият манастир има един чудесен, изрязан от дърво иконостас и игуменски трон със седефена инкрустация 1616 - 1617г. Фреските са прекрасни и касаят догматичния, историческия и литургичен цикли на Православната църква. Освен централния храм има още три църкви - параклиси, построени в различни периоди.

Храмът на Св. Атанасий, който се намира на входа на манастира, Храмът на Св. Константин и Елена и Храмът на Св. Йоан Предтеча. Сред реликвите на манастирите се пазят и карите (черепите) на ктиторите му Атанасий и Йоасаф, мощи на много светци, дарове от Возантийски императори, Патриарси, кръстове, икони, ръкописи, пергаментови кодекси, църковна сребърна утвар и др. В библиотеката се намират 600 тома стари издания. До 1923г. изкачването в манастира се е осъществявало с последователни въжени стълби и с плетена мрежа.Днес, с помощта на издълбани в скалата коридори и стълби поклонникът стига до страховития Метеор.

Манастирът "Преображение Господне".

Свети манастир Варлаам

Пръв заселник на скалата се счита йеромонахът Варлаам, който през 1350г. построява малкия храм на Тримата Светители и няколко килии.

През 1922г. се издялват в стената стълби и поклонниците се изкачват днес удобно и безопасно. Тук също се използват мрежата, само вече за стоки или строителни материали. По - рано аскетите са се изкачвали с редуващи се скелета, които са се опирали в дупки в скалите. По - късно заменят скелетата с въжени стълби и е бил необходим поне половин час, изпълнен с уплаха, за да се изкачът в манастира. Тук също се намира Евангелието считано за собственост на Константин Багренородни (959г.)

Манастирът "Св. Варлаам" - поглед откъм Големия Метеор (Св. Преображение)

Манастирът "Св. Варлаам" - поглед откъм Големия Метеор ("Св. Преображение")
Свети манастир Света Троица

Манастирът е построен между 1458 - 1476г., както се съди от историческите източници. По всяка вероятност първият заселник на скалата се е наричал Дометий и е основоположникът на манастира.

Храмът е кръстокуполен и е изписан през 1692г. при входа на манастира има малка църквица, издълбана с скалата, създаваща впечатлението за място за аскетско уединение. Църквата е изписана от монасите Дамаскин, Арсений и Йона. През 1888г. се прокопава малка пътека, а през 1925г. се добавят 140 стълби, по които поклонникът свободно достига до върха. В по - стари времена изкачването е ставало както и в другите манастири.

Коридори в манастира "Св. Троица" на Метеора.

Свети манастир Свети Никола

Запазеният днес манастир е от последните години на 15в. върху мястото на по - стар. Тясната и ограничена площ на скалата са принудили ктиторите да не се разпространяват и така за построени различни нива, едно върху друго. На първия етаж се намира храмът, както и трапезата на монасите. На втория - малкото килии. Храмът е продълговат, залепен на южната страна на стената на манастира, който следва формата на скалата. От стари описания научаване, че е имало десет килии и игуменство. Украсата на храма завършва през 1527г. Зограф на стенописите е монахът Теофан Стрелитзас от Крит. Става дума за изключителен иконописец от 16в., като негово дело са не само тези фрески, но и други на Света Гора.

Манастирът "Св. Никола" - поглед откъм Русану

Адам дава имена на животните. Стенопис от началото на XVI век от Теофан Критски в църквата на манастира "Св. Никола" в Метеора

Свети манастир Свети Стефан

Скалата на този манастир е била заселена от 1200г. Има два храма, на първомъченик Стефан и на Св. Хараламб. Старият, на Св. Стефан, е строен вероятно през 1350г. от монах Йеремия.
Чудесните му стенописи почти за унищожени от времето и от щиковете на вандалски нашественици. По - новият на Св. Хараламб е построен през 1798г. от монасите Теофан и Амброзий. Има три купола и е внушителна постройка. Изрязаните от дърво иконостас и киборий на Светата трапеза украсяват очарователния храм. През 1333г. в този манастир за известно време живее византийския император Андроник трети Палеолог. От тогава манастирът се нарича царски и патриаршески и императорът му дарява много средства и земи. Днес се свързва с отсрещният скат посредством мост, дълъг 8 метра. В по - стари времена е бил подвижен, за сигурността на монасите. Тук се намира и чудотворната кара (череп) на Св. Хараламб.

Стенопис от купола на черквата на манастира "Св. Стефан" на Метеора, Гърция.

Разпятие Христово.

Свети манастир Русану

"Св. Русану" е малък манастир, разположен като орлово гнездо на върха на висока отвесна скала, на която изглежда естествено продължение. Основан е през първата половина на XVI в. от братята монаси Йоасаф и Максим от Янина, които получили позволение да построят нов манастир върху развалините на по-стар манастир, наричан "Русану" (произходът на названието не е точно установен). Братята построили манастирската черква и обновили манастира.

Манастирският живот в "Св. Русану" изцяло замрял в средата на XX век и манастирът бил закрит. Когато многобройни туристи се запътили по двете мостчета над пропастта и циментираната стълба, тук била създадена малка женска монашеска община.

Манастирската църква е посветена на Светото Преображение Господне. Тя има осмоъгълен купол и дървен иконостас и е изградена по подобие на църквата на манастира "Св. Варлаам", но е по-малка.

Стенописите в нея са от 1560 г., реставрирани в края на XIX век. Стенописите на католикона датират от 1560 г. и са съвсем необичайни. Смята се, че те са дело на най-добрия ученик на Теофан Критски, Тзортзис. Фотографирането им не е позволено.

Днес манастирът "Св. Русану" е женски манастир, в който живеят седем монахини.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Метеора и нейните манастири 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.