Метеора и нейните манастири


Категория на документа: География


Съдържание:
1. Място за аскетизъм и молитва
2. Метеора и нейните манастири
3. Метеора - където небето среща земята
4. Манастирите
* Свети манастир Преображение
* Свети манастир Варлаам
* Свети манастир Света троица
* Свети манастир Свети Никола Анапавса
* Свети манастир Свети Стефан
* Свети манастир Русану

1.Място за аскетизъм и молитва

Метеора - този мощен монашески център на Православния изток от 11в. е едно чудесно творение на Всевишния. Става дума за каменната гора на Тесалийската равнина до Калабака, между планините Козякас и Антихася, където се упражнява послушанието, бичуват се желанията, укрепва се вярата и се закалява личността. С единствени оръжия -молитвата и постите, средствата - волята, послушанието и безимотността, монасите от метеора стоят от стотици години - стража на историческото и националното ни съзнание. Така, това величествено място във вековете се превръща в духовен оазис и мощен магнит за хиляди аскети, които тук намират духовна подкрепа и неописуем покой, и изживяват небесни чувства, гонейки по този начин греха и обръщат мислите си към Бога.

Повече от хиляда стръмни скали, в мистериозната си симфоничност, самотност и мълчание и с вековните манастири по върховете им, създават у посетителя - поклонник един безгласен екстаз и го извисяват. Паралелно, това неочаквано изникване на голите скали, които се оформят в терциерния период, който се губи в смътната епоха от 60 000 000 години, ражда в теб чувство на страх и съзерцание и без съмнение те пренася в небесни места и небесни светове.

От 24 манастира съществували на Метеорските скали, днес функционират 6, които са Преображение Господне - Великия метеор, Вси Светии - Варлаам, Света Троица, Свети и Първомъченик Стефан, Света Варвара - Русану и Свети Никола, докато всички останали са в руини.

2. Метеора и нейните манастири

Метеора е удивително място в Централна Гърция, където е все още жива втората по големина и по важност (след Света Гора) монашеска република, обитаваща манастири на върховете на грандиозни, устремени към небето, скални кули. Метеора е едно от най-привлекателните места за поклонници и туристи в Гърция.

Намира се северо - западната част на Тесалийската равнина на около 170 км югозападно от град Литохоро, на около 70 км западно от главния град на Тесалия Лариса, на 21 км от град Трикала и на 1-2 километра от град Каламбака (Стаги).

Там сред гъстата тъмнозелена маса на дърветата се извисяват около 60 на брой гигантски (високи до 300 метра) скали, придобили през вековете вид на извисяващи се към небето кули с разнообразна форма.

Когато светлината на Христовата истина осияла тези дотогава езически места, фантастичната, неземна природа на Метеора, привлякла подвижници, презрели земното и устремени към небесното, следващи своя път към Горния Йерусалим. Настанили се сякаш между небето и земята в множеството скални ниши и пещери на Метеора. В долината живеели хора, шумял живот, но поривът на вятъра не донасял до смирените отшелници дори шепота на суетния живот. В труд и молитва те съзерцавали творението и прославяли Твореца.

Скални ниши на Метеора.

В неделен ден и на празници отшелниците се събирали за участие в църковните тайнства в църквата на близкото село Дупиани, близо до Кастраки.

Църква в околностите на градчето Кастраки в подножието на метеорите.

В Кастраки отшелниците построили през XI в. първия монашески скит, а по-късно - първия манастир "Дупиани" и църквата "Протатон", по подобие на едноименната църква на Света Гора Атон. Така било поставено началото на общежителния манастирски живот в Метеора.

Отшелниците ставали все повече и повече, и не след дълго по върховете на гигантските сиви скали те изградили десетки манастири, до които достигали с вдълбани в камъка стъпала, с въжени стълби, мостове и подемни мрежи.

Старинни фотографии, показващи подемните механизми, използвани в манастирите на Метеора до началото на XX век.

Скоро монашеската община прераснала в монашеска република, организирана по подобие на тази, която и до днес съществува на Св. Гора Атон.

Първоначално в Метеора царувал мир, но от XIII в. мирът бил нарушен от франки, сърби, каталунци, албанци и турци, провеждащи завоевателни походи до Тесалия. Животът в долината станал небезопасен и непристъпните манастири се оказали както добро убежище за преследваните, така и хранилища на православната вяра и средище на византийското църковно изкуство и иконопис.

През XVI век, по времето на управлението на турския султан Сюлейман Великолепни (1520-66), манастирският живот на Метеора достигнал най-големия си разцвет; монаси се подвизавали в двадесет и четири манастира, в скитове и келии, а майстори-иконописци от критската школа украсявали храмовете с неповторими фрески и икони.

Стенописи в манастира "Св. Преображение Господне" на Метеора.

Метеорите са успели да удържат на нашествията на чуждоземците, но не и на "благата" на съвременната цивилизация. От 1958 г. пътища и стълби извеждат право в манастирите хиляди туристи. Светския шум, от който някога монасите -отшелници са бягали, през XX век навлиза сам при тях.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Метеора и нейните манастири 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.