Културен облик на агломерацията Хонг Конг


Категория на документа: География


 Култура
В културно отношение агломерацията е изключителна смесица както от местни традиции и обичай така и от навлезли западни тенденции. Поради развитието му на световен бизнес център и с наратсването на туристите във Хонг Конг сякаш сеществуват два свята. Единият е свързан с китайската и типичната местна - кантонийска култура във всеки един аспект на живота, а другият е трайно навлезлия западен пример отново във всеки един аспект на живота.
Местната култура също може да се определи като многоцветната особено по отношение на кухнята. Макар и по-голямата част от населението да са кантонийци, улиците са изпълнени еднакво както с традиционни кантонийски вкусотии, така и с не по-малко на брой корейски, японски, тайландски и таивански ресторанти. Интересното в китайската култура на хранене, освен яденето с клечки, са и храните, които избират за ежедневното си меню, не само като вид, но и като начин на приготвяне. В местната култура понятие като замразена храна не съществува, всички продукти са пресни и се готвят непосредствено преди консумация. Оризът действително е nеизменна част от менюто им, но по интересни са супите и десертите им. Независимо от вида ресторант супата определено е изненадваща и на вид и на вкус. Поднесена в малки кръгли купички всяка супа съдържа желе, което прави консистенцията и доста гъста и не много приятна за окото - ако ресторантът не е с атракционна цел супата се яде с лъжица. Интерес предизвикват и видове растения и морски обитатели, които често се срещат в порциите. но магат да бъдат разпознати само с помощта на някой местен или с полето за изображения на Гугл, но и това не е гаранция да се разпознаят от туристите. Друга особена характеристика на хранителните им навици е че те не консумират храни с високо съдържания на захар. Така обичаните от западния свят шоколади, торти, бонбони и всякакви такива могат да се намерят в чуждите вериги магазини на територията на агломерацията, но местен почти никога не би си купил подобна храна. Дори в ресторантите, това което се явява като десерт отново е вид желе много леко подсладено евентуално с някакви ядки. Често срещани са магазинчета за кексчета, които кексчета обаче са в пъти по слабо захарни и тежки от всички познати в западния свят.
По отношение на бита и така наречения лайфстайл на местното население категорично трябва да се отбележи, че е в пълен контраст с блясъка на града тиражиран по медиите. Да блясък има и то по стандартите на най-развитите места в света, но той не е предназначен за местните. Населението на Хонг Конг и прилежащите му чати живее в огромни, много високи и много грозни жилищни блокове, които много наподобяват българските многоетажни панелки, но два три пъти по-широки и няколко пъти по-високи. За съжаление огромните размери на тези блокове на отговаря на квадратурата на апартаментите в тях. Имотите са едно от най-скъпите неща и затова местните живеят в миниатюрни жилища като 10квадрата апартамент е доста стандартен размер.
По отношение на начина им на забавляване и отдих определеноо може да се каже, че западната култура не им е повлияла в това отношение. Младото поколение не познава клубната култура като форма за забавление и предпочитат домашни партита или заведения за хранене където не се танцува, няма шумна музика и не се лее алкохол. Причината затова е и силното влияние на консарвативното семейство. Дори телевизионните канали излъчват предавания далеч по-цензурирани във всяко едно отношение, а западните музикални изпълнители и актьори са малко познати - слушат се основно ,местна и китайска музика както и китайски филмови продукции.
Както беше споменато в началото изразът Една държава- Две системи може да бъде проложен напълно успешно и в културен аспект. По един особен начин имайки предвид, че западните форми на забавления са в краен противовес с местните , правителството някак си е успяло да направи, така че на туристите и на хората дошли да развиват бизнеса си там, да не има липсва нищо назависимо от коя част на света са дошли. В централната част на остров Хонг Конг има няколко улици, които са пълни с ресторанти които предлагат всички известни кухни по света - италианска, френкска, немска, американска и какво ли още не на най-високо качество. В добавка към заведенията за хранене са и няколко преплитащи се улички с барове и клубове , където нещния живот кипи по стандартите на най-капризните меломани. Действително стандарта е много висок и едно питие струва около 25лв., но определено си заслужава.
Прави впечатление, че едно от нещата, които най-силно са навлезли като западна тенденция е строенето на агромни молове. Почти всички спирки на метрото са направени. така че да не се излиза на улицата, а в мол, но тези молове са в пъти по-големи от тези в България примерно и в пъти по=скъпи. Голяма част от световните марки като Булгари, Армани Епъл и други имат магазини, които се простират на няколко етажа площ.

Атмосферата на Хонг Конг е изключително особена. Малко са местата в света, който могат да съберат на едно място, строга консервативност и морални норми, и в същото време да са топ бизнес деситинация със нощен живот на световно ниво. Макар и крайно несъвместими по някакъв странен начин тези два свята съжителстват в перфектен мир и хармония и сякаш никой не пречи на другия.
Предвид високата гъстота на населението нивото на престъпност е ниско и всеки посетил агломерацията го усеща. Разбира се на места като "женският пазар", който и там е почти атракция както и в родната София, е добре човек да внимава повече, но като цяло азиатската култура потдържа една постоянна хармония и усещане за сигурност, което се усеща дори във въздуха.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културен облик на агломерацията Хонг Конг 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.