Кипър - география, икономика и история


Категория на документа: География


 КИПЪР

1. Местоположение - Азия
2. Площ - общо 9 250 km²
3. Брой на населението - 788 хлд.. души
4. Столица - Никозия
5. Официален език - гръцки, турски
6. Година на присъединяване към ЕС -
1 май 2004г.
7. Религия - християни-81.8 % (главно православни) ; мюсюлмани- 18,2 %
8. Официален празник - 16 август 1960г.

Независимост - от Обединеното кралство
9. Политическа система - република
10.Парична единица - евро.
11.Национален химн - Химн на Република Кипър

12. Икономика - 20 % от националния приход се дължи на туризма. Освен традиционния летен туризъм, развити са културен, СПА, яхтинг, круиз, винен.

В селското стопанство в малки частни имоти се отглеждат пшеница, ечемик, ръж, картофи, бобови култури, маслини, тютюн, грозде, домати. Отглеждат се едър и дребен рогат добитък, свине, овце. Развити са бубарството и риболовът.

Леката промишленост е развита в посока на текстила, кожарството, хранителната преработка и тютюневите изделия.

В Кипър се добива мед, желязо, хром, азбест, гипс, сол.

На терирорията на републиката не съществува жп транспорт, но за сметка на това има мрежа от 13 013 км асфалтови пътища. Морския транспорт се осъществява чрез множество пристанища, най - големите от които са Кирения, Ларнака, Лимасол, Фамагуста, Василикос, Пафос. В Кипър има 15 летища, осигуряващи връзка с целия свят.

13. Култура и история - След като ахейците го заселват към средата на 2 хилядолетие пр.н.е., Кипър последователно попада под властта на финикийците, Асирия, Египет и Персия. През 333г. пр.н.е. е завладян от Александър Македонски, след това - от египетските птолемеи, а после - от Рим. При разпадането на империята, той остава в пределите на Източната римска империя (Византия). През 648 е завоюван от арабите, в 946 отново от Византия, в 1191 - от кръстоносците, от 1489 принадлежи на Венеция, от 1571 - на Османската империя. В 1878 Великобритания го окупира, в 1914 го анексира, а в 1925 го обявява за своя колония.

През 1960г. Кипър е обявен за република. Но между живеещите там гърци и турци тлее етнически конфликт, който ескалира през 1974г. Отцепва се Турска република Северен Кипър, призната само от Турция, коята анексира територията. ООН се намесва, за да защити правата на всички граждани на острова. Днес 37% от територията на Кипър е турска и напрежението остава. Дори членството на Кипър в ЕС е ограничено до турската част.

Разнообразните нации, преминали през острова, са оставили отпечатък върху културата на Кипър. Откритите артефакти и произведения на изкуството са интересни и самобитни. Замъкът на Пафос, разкопките на комплекс древни вили, Гробниците на Кралете, християнските базилики, древните езически храмове, укрепления и неолитни поселища са само част от богатото историческо наследство на Кипър.

14. География - Кипър е третият по големина остров в Средиземно море. Северните брегове са изрязани и скалисти с множество заливи, а южните - покрити с дълги
пясъчни плажове. Според релефа, територията се разделя на три основни геоложки зони. Планинският масив Киринеа се простира по северното крайбрежие. Тродоската област,разположена на юг, има разнообразен релеф, който от хълмисто-равнинен преминава в планински. Там се намира най - високият връх на острова - Олимп. Между двете планински вериги се простира плодородната хълмиста равнина Месаория.

Климатът на Кипър е субтропичен средиземноморски, с влажна топла зима и много горещо сухо лято. Средногодишната температура достига 20,5° С. Средногодишното количество валежи е малко и разпределението им е неравномерно - в долините и по крайбрежието е много сухо, а максимумът е в планините.

Реките в Кипър са маловодни и къси. Те водят началото си от планинските райони, но са дъждовно подхранвани и през сухия период почти пресъхват. Най-дълги са Акаки и притоците й Педиесос и Ялиас.

Растителността на острова е типично средиземноморска - храстова растителност, цитруси, маслинови дървета, бананови и финикови палми. В планините горските масиви са иглолистни - бор, кедър, кипарис, хвойна. Многообразните природни и климатични условия в различните райони на Кипър обуславят съществуването на стотици ендемити - елшоволист дъб, златен дъб, лаврово дърво.

Само на острова се среща кипърският муфлон. Кипър се обитава и от лисици, таралежи, белоглави лешояди, гарвани, орли. Разнообразни видове влечуги се появяват през горещите сезони - тъпоноса пепелянка, средиземноморски хамелеон, различни видове гущери и други змии.
15. Любопитни факти:

Наричат Кипър Острова на Афродита.

Според древногръцките легенди, бог Уран бил победен от сина си Кронос, разчленен и хвърлен в морето. Там части от тялото му образували морска пяна. От нея в скалист и ветровит залив на остров Кипър се родила богинята на любовта и красотата Афродита.

Като цяло, това късче суша в Средиземно море е споменавано често в елинските митове. Там и сега могат да се видят обекти, свързвани с богове и герои - баните и светилището на Аполон, храма и скалите на Афродита, Фонтана на любовта.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кипър - география, икономика и история 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.