Канада


Категория на документа: География


Професионална гимназия по икономика
гр. Шумен

Реферат
по География
на тема
Канада

Знаме на Канада Герб на Канада

Географско положение, граници и големина
Кана̀да заема северните части на Северна Америка. Тя е най-голямата държава в Северна Америка и втора по големина в света. Общата площ на Канада е 9 976.1 хил. кв. км. Тя граничи с Атлантическия океан на изток, с Тихия океан и Аляска на запад, със Северния ледовит на север и на юг със Сащ. Граничи със САЩ - 8 892 км, най-дългата граница в света. Има обща брегова линия от 24 400 км, която е силно нарязана. Столицата на Канада е Отава.

Карта на Канада

Природна среда
Релеф
Канада обхваща почти цялата северна половина на Северна Америка. Ширината на тази необятна земя е повече от 5800 км..Най-северните части са заети от Арктическия архипелаг, който има обща площ 1.3 млн. кв. км, а най-големи острови са Бафинова земя, Алсимр и Виктория. Ледници покриват 10 % от архипелага. Източните части са равнинно плато с надморска височина от 300 до 1500 м.Източна Канада включва три географски района - Канадския щит, Апалачите и разположената между тях плодородна низина на Големите езера и река Сейнт Лорънс. Кандският щит е най - старата суша на Северна Америка и заема почти половината от територията на Канада.Големи площи от южна и централна Канада са заети от равнини и прерии. Релефът на Западна Канада е най-вече хълмист от двете страни на Скалистите планини. Ръкавът на залива Хъдсън се врязва дълбоко в страната. На границата между Сащ и Канада се намира и водопадът Ниагара.От север на юг се простират две от планинските вериги на Кордилерите - Скалисти и Брегови планини.
Най-висока точка връх Логан - 5 959 м.
Най-ниска точка Атлантически океан - 0 м.

Връх Логан - 5959м.

Климат
Канада попада в границите на три климатични зони - умерена, субполярна и полярна.Той е по-влажен и мек по западното и източното крайбрежие. Средните януарски температури са от -30 градуса Сº в северните части до 0 градуса Сº по крайбрежието.През лятото температурите могат да достигнат до 30-35 Сº.Валежи - от 200-500 мм в северните и централните райони и до 1000-2000 мм по океанските крайбрежия. По-голямата част от населението обитава умерената климатична зона, защото тя предлага най-добри условия за живот. В южната част на Канада има четири сезона - пролет, лято, есен и зима. Именно тук се намират големите канадски градове.

Зима в Канада
Води
Хладният климат, обилните снеговалежи през зимата, дъждовете през лятото, както и изпаренията обособяват водното богатство на Канада. Тя притежава над 25% от световните запаси на сладки води и има хиляди езера. Най - големите езера са Горното езера, Хюрън, Голямо мече, Голямо робско езеро, Атабаска и др. Най-голямото езеро на територията на Канада е Горно езеро. Разположено е на границата със САЩ и е едно от групата на Големите американски езера. Това е най-голямото сладководно езеро в света. Има площ от 82 400кв.км. а дълбочината му е почти 400м. Най - голямата река е Маккензи-4240 км с притоците, но най - голямо търговско и транспортно значение има река Сейнт Лорънс. Тя е най - важната част от плавателният път с дължина над 4000 км. свързващ Големите езера с Атлантическия океан. В Канада също така се намира и най - големият водопад Ниагара, разположен на границата между Канада и Сащ.

Река Сейнт Лорънс

Растителен и животински свят
Растения
Горите заемат 35% от площта на Канада. Обширната Канадска тайга е съставена от бор, смърч, ела Дъглас, канадска ела, кедър и др. Сред широколистните видове най - популярен е канадският клен, който лист е изобразен на знамето и е символ на страната. В източните части се намират гъсти иглолистни гори. В южните части има смесени гори, а в най-северните части са растения от тундрата и лесотундрата.
Стволът на гигантската ела Дъглас достига до 60 метра във височина, а стволът може да достигне до 5 метра обиколка в основата си.

Ела Дъглас
Животински свят
Животинският свят е много разнообразен. Ето някои от видовете животни населяващи Канада.
Канадски рис

Дължината на тялото му е от 80 до 100 см., височина до 60-65 см. и тегло от 8 до 17 кг.Той пребивава в снежно-планинските райони.Населява предимно Канада и Аляска.
Кафява американска мечка, по-известна като мечка гризли

Най-разпространена е в Канада и Аляска.На дължина достига до 280 см., а на тегло до 500 кг(рекорд-726 кг). Храни се с горски плодове, корени, пчелен мед, но понякога яде насекоми, птици, дребни бозайници, риба, както и по-едри животни. Живеее около 30 години.
Лос

Той е най-едрият вид в семейството и единственият съществуващ днес представител на род Лосове. Отличават се от останалите елени по плоските разклонения на рогата си.Възрастните лосове имат средна височина при рамото 1,8-2,1 m.Мъжките тежат 380-720 kg, а женските - 270-360 kg Най-големият потвърден размер за вида е мъжкар застрелян при река Юкон през 1897 година с тегло 818 kg и височина при рамото 2,33 m.
Морска видра
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Канада 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.