Хидроложка характеристика на р. Рейн


Категория на документа: География


Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Хидроложка характеристика на река Рейн

ПЛАН

I. Обща характеристика на реката
1. Хидрометрична информация
II. Природни условия в поречието на реката

1. Климат

2. Релеф

3. Геология и хидрогеология

4. Почви и растителност
III. Формиране на оттока на реката

1. Източници на подхранване
IV. Режим на оттока

1. Фазово разпределение на оттока

2. Месечно и сезонно разпределение на оттока

3. Многогодишно разпределение на оттока

4. Температура на речните води

5. Химичен състав. Речни екосистеми.
V. Използване на водите
VI. Литература

I. Обща характеристика на реката

Река Рей се намира в Централна Европа. Нейното начало е от швейцарските алпи при сливането на реките .... и Преден Рейн. Реката преминава през шест държави: Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия, Франция, Нидерландия като караят и е голяма делта към Северно море.

Рейн е сред най-дългите реки в Европа и най-дългата в източната ѝ част. Но голяма е и значимостта от древните култури, както и най-съвременното и настоящо ключово значение като централен икономически път свързващ развитите страни от Централна Европа със Световния океан.
По реката са изградени множество хидротехнически. Според Плутарх по времето на Юлий Цезар са строени дървени мостове на река Рейн. Рейн-майн-Дунав е канал съединяващ реките Майн, приток на Рейн и Дунав. Осигурява речна транспортна връзка между Атлантическия океан, Северно море и Черно море и е европейски транспотрен коридор №7.

Рейн и природните богатства , които се съдържат в неговия басейн, въглищни басейни , желязна руда и поташ - са създателите на много градове. На река Рейн и нейните притоци са разположени индустриални центрове на Германия : Дуисбург , Есен , Дюселдорф , Дортмунд, Кьолн , Майнц , Франкфурт - на-Майн , Манхайм , Холандия , Ротердам , Утрехт , Арие , Франция , Страсбург , Нанси , Швейцария Базел , Шафхаузен .

1. Хидрометрична информация

Река Рейн носи това име от селището Таминс, разположено на 590 m надморска височина в кантона Граубюнден в източната част на Швейцария, където се сливат двете реки Фордеррайн (Преден Рейн) и Хиндеррайн (Заден Рейн). До усието си в Северно море тя изминава 1320км. Границите на водосборният и басей се простират на площ от около 185 хиляди квадратни километра. На запад граничи с басейна на река Маас, а на североизток - с тези на Емс, Везер и Елба. Както и самата Рейн, тези четири реки се вливат в Северно море. На югоизток басейнът граничи с този на вливащата се в Черно море река Дунав, а на юг - с басейните на Рона и По, които се вливат в Средиземно море. На югоизток басейнът граничи с този на вливащата се в Черно море река Дунав, а на юг - с басейните на р.Сона и р. Рона. Реката е плавателна за 952km до град Базел и езерото Констанс. Общата дължина на водните пътища в басейна на река Рейн около 3000 km . Переден Р. започва начало от езерото Томазее (2344 м над морското равнище),
Заден Р. започва начало от Цаппортския ледник (близо до Бернардинския проход), на височина 2216м. След 70 км течение на преден Рейн и на Заден Р 56 км се сливат при Рейхенау, образувайки река Рейн, имаща тук 45 м ширина.
По характера на своето течение и устройство на териториите на страните, чрез които Рейн протича, той се дели на следните участъци: от Рейхенау до Базел; от Базел до Бинген; от Бинген до Кьолн; от Кьолн до устието
I. Алпийски Рейн На участъка от Рейхенау до Базел (299 км дължина)
От Рейхенау Р. Се насочва към Куру, където приема река Плессур и, завивайки на север, влиза в долина, по която протича до Боденското езеро.Влизайки в него пр, Рейн Го напуска при Констанца и на 6 км оттам образува Целлерско или Долно езеро. Оттук той, отправяйки се на запад, тече в стръмно долини до Шауфгаузена, където образува знаменития рейнски водопад.
След това реката забавя скоростта си поради навлизането си в низината.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хидроложка характеристика на р. Рейн 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.