Градско и селско население на света по континенти


Категория на документа: ГеографияГРАДСКО И СЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ.
СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ

Изучаването на населението от гледна точка на неговото местоживеене е важна част от дисциплината "Географията на населението и селищата".

Локацията на населението в селата или градовете води след себе си до коренно различните му количествени и качествени показатели. В този смисъл, разглеждайки населението в неговата селищна структура, ние можем да го характеризираме и с всички други отнасящи се до него демографски структури: възрастова структура; образователна структура; здравна и т.н. структури. Това е важна част от териториалния анализ на населението в света.

Към началото на август 2013 година в света живеят малко над 7,1 млрд. души. От тях 52,1% живеят в градовете. Прогнозите са през 2025 г. в градовете да живеят 58% от населението, а през 2050 г. то да достигне 67%.

Преди да възникнат градовете и градският начин на живот, населението е живяло в села или в общности, населявали селски територии. През 2011 година най-многобройното селско население е в Азия - близо 70%,това са близо 2,3 млрд.души.

Водещите страни по дял на селското си население са географски разположени в Централна и Южна Азия. За 2011 г. това са Шри Ланка (85% селско население), Непал (83%), Камбоджа (80%), Афганистан (78%), Таджикистан (74%), Бангладеш (73%) и др.

От цялото население на Африка в селата живеят малко над 60%. Това са близо 600 млн. души. В Централна Африка са държавите с преобладаващо селско население в континента. Водеща страна по този показател в региона е Бурунди с 90% селско население, следвана от Малави и Уганда (85%), Нигер и Етиопия (83%), Буркина Фасо и Еритрея (79%) и др.

В Европа днес в селата живеят едва 28% от населението й.

Водещите страни по този показател са разположени на Балканите, а друга, по-голяма част, са от региона на Източна Европа. Всички те са страни в преход към пазарно стопанство. Водеща страна в Европа е Словения, където в селата живеят 50% от населението й. Следват Румъния (47%), Албания (46%), Словакия (45%), Сърбия (43%), Хърватска (42%) и др.
В Латинска Америка от общото население (близо 600 млн. души.) едва 20% живее в селата. Прави впечатление, че страните с преобладаващо селско население, и то над средните стойности за региона, се намират в Карибския басейн. Монсерат и Тринидад и Тобаго са водещи с 86% селско население. Следват Антигуа и Барбуда с 80%, Гияна (73%) и др.

В Канада и САЩ в селата живеят едва 20% от населението им.
В региона Австралия и Океания водещи страни по дял на селското си население са предимно островни държави от Микронезия и Полинезия. В Папуа-Нова Гвинея 87% от населението живее в селата. В Соломоновите острови и остров Самоа селското население е 80% от общото. В Тонга - 76%, и т.н.

В света днес 52% от населението живеят в градовете. След 2007 година преобладава градското население, като това се дължи най-вече на развитите страни .Тук разглеждаме водещите региони и страни по степен на убанизация. Това означава, че тези страни са с най-малко селско население.
Водещ регион по дял на градското население е Северна Америка. В градовете живеят над 82% от цялото население.

В Южна Америка и Карибите градското население е 79%.В него водещи са Каймановите острови със 100% градско население. Пуерто Рико и Гваделупе са с 98% градско население, Венецуела (94%), Аржентина и Уругвай (92%), Чили (89%) и др.

Страните в Северна и Западна Европа са водещи по този показател в него. Все пак в Гибралтар 100% от населението е градско. Белгия, Исландия, Дания, Швеция са също така водещи по този показател, като само в Белгия градското население е 98%. Останалите страни показват дял над 85%. От южните европейски страни Малта е водеща с 95% градско население. От страните в Източна Европа водещи са Беларус, България, Чехия с показатели над 73%.

В регион Австралия и Океания водеща страна по дял на градското население е о. Науру със 100% от населението, живеещо в градовете. Австралия и Нова Зеландия имат показатели над 86%.

Азия е този континент с 45% от населението живее в градовете. В китайските територии Макао и Хонконг през 2011 г. 100% от населението е градско. В Сингапур делът също е 100%. В Кувейт и Катар 98% от населението живее в градовете. Следват Израел (92%), Япония (91%), Република Корея (83%) и т.н.

Африка е континентът с най-малък дял на градското население - едва 39%.Най-висок дял има остров Реюнион - 94%. В Габон 86% от населението е градско. Следват Западна Сахара (82%), Либия (77%), Алжир (73%) и др. Страните от Северна Африка по правило имат по-висок дял на градското си население от останалите територии. Дори икономически най-развитата държава, Република Южна Африка, има едва 62% градско население.

От посочените изводи е важно да се отбележи, че страните с развита икономика увеличават градското си население, заето в прогресивни дейности (високотехнологични отрасли, услуги и др.), даващи по-висок БВП (брутен вътрешен продукт) на страната. Предимно селското население в африканските и азиатските страни е слабо образовано, заето предимно в селското стопанство, с преобладаване на ръчния труд. Едно изследване от 2003г. показва, че Нигер (тогава със 79% селско население) има едва малко над 0,274 Индекс на човешко развитие1, едва 15% грамотни2, едва 7% от жените са грамотни. Стремежът на страните за икономически растеж задължително минава през завишаване дела на градското население и потвърждаване на градския начин на живот.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Градско и селско население на света по континенти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.