Град Kазанлък


Категория на документа: География


ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"Св.св.Кирил и Методий"

Исторически факултет
катедра "География"

РЕФЕРАТ

по Географско краезнание

Тема:

"Казанлък"

Съставил: Проверил:

гл.ас. Петя Събева
фак.№
спец.История и география

Велико Търново
2012г.

Увод

Моят роден град - Казанлък е град, разположен в средата на България в Казанлъшката котловина, сгушена между Средна гора и Стара планина, известен в цял свят със своите маслодайни рози. Благословен е този край, съчетал величието на Балкана и плодородието на долината, през която протича река Тунджа.Казанлък е град с добра база за културен туризъм, един прекрасен град, който трябва още повече да се развива. Нашата роза, прочута в целия свят, се е превърнала не само в белег на страната ни, но и във водеща в световната етерично-маслена индустрия. В себе си това китно градче е събрало аромат на рози, едновременно с преклонението пред мъченическия подвиг на стотици българи и руснаци, дали живота си за християнската вяра и за освобождението на България. Ако някога сте минавали през китната Розова долина, твърде вероятно е градчето Казанлък да е оставило у вас впечатления, които да ви накарат да се замислите за прекрасната българска земя, дарена ни от Бога.

Казанлък е център на Розовата долина, той е и атрактивна туристическа дестинация. Нашият град е запазил своята идентичност и жителите му се гордеят с неговите забележителности, с богатството от миналото, което притежава - историческо и културно.

Благодарение на доброто съчетание на климатични, хидроложки и почвени условия, Казанлъшката долина предлага благоприятни условия за отглеждане на ценни земеделски култури е естествено маслодайната роза. Мощен тласък на икономическия просперитет дават отглеждането на рози и дестилацията на розово масло.

Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България. От векове се култивира розата Rosa damascena, от която чрез дестилация и други процеси се получава розово масло, което намира широко приложение във фармацията, парфюмерията и др. В България се произвеждат 70% от розовото масло в света, което прави страната най-големият производител на розово масло.Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

Хора от много места в България и по света посещават ежегодно град Казанлък, за да видят маслодайната роза, продуктите, които се произвеждат от нея, да усетят ароматния й полъх. Много хора идват, за да се докоснат до уникалните исторически обекти - прочутите тракийски гробници и храмове.В Казанлък има църкви от трите клона на християнството- православие, католицизъм и протестантство. Евангелската баптистка църква е основана през 1884 година и е първата подобна църква в България.Строежът на католическата църква започва през 1921 година. Днес към нея има изграден център за работа с деца и младежи. Като християни ние трябва да изявяваме открито нашата вяра и да не се срамуваме да я покажем. Знаем, че българският народ е устоял толкова години и е запазил себе си, благодарение на християнската вяра.

Културно-историческото наследство на Казанлък е пример за това, че още древните ни прадеди са оценили качествата и достойнствата на нашия край като подходящ за розопроизводство, лозарство и винарство. Автентичността, която лъха от великолепното тракийско наследство, навежда всеки, отворен към непознатото посетител, на размисли. Древното историческо наследство на траките е дар, необходим, значим, който задължително трябва да използваме за прехода към нашето бъдеще. Именно в него, в това бъдеще имаме място ние, младото поколение, което ще счупи оковите на всички рамки.

Община Казанлък е динамично развиваща се община, устремена към постигане на
ефективна и конкурентна икономика и по-висок жизнен стандарт за цялото население.
Пред нейното развитие стои и предизвикателството успешно да се интегрира в процеса на европейска интеграция и да се превърне в равностоен партньор на европейските общини и региони.

В Казанлък се развиват оръжейното производство, хранително-вкусовата промишленост, производството на вълнен и копринен текстил, музикални инструменти, парфюмерия и козметика, хидравлични и пневматични изделия. Множество предприятия в текстилната област произвеждат разнообразие от платове, конфекция, трикотажни изделия. Добре развито е горското стопанство. Отглеждат се зърнени култури, маслодайна роза и други етерично-маслени култури, лозя, овощни насаждения, развива се животновъдство. В града има институт за розата и етерично-маслени и лекарствени растения.

От времето на Възраждането тук се развиват над 50 занаята и производства - златарство, каменоделство, дървообработване и дърворезба, бъчварство, кошничарство, плетене на дантели е шевици, гайтанджийство, воденичарство, коларство, оръжейно производство, разбира се розопроизводство и много други. Днес обаче от тях са запазени и се развиват само някои от тях. Основно място заема и производството на козметика и парфюмерия, тъй като в Казанлъшката долина се отглеждат едни от най-качествените в целия свят етеричномаслени продукти.

Освен с магията на маслодайната роза и с богатството на тракийското наследство, Казанлък се слави и като град на художниците, много от които бележат най-високите върхове на българското изобразително изкуство. Богато и в достиженията си, и като разнообразие, творчеството на Чудомир, Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански и цяла плеяда казанлъшки художници, отразява една особена душевност, понякога мистична дори и в отразяване на ежедневното.

Град Казанлък е център на красотата и изкуството, родина на славни художници, музиканти, артисти и е пълен със славна история...

Казанлък, моят роден град, е един от най-китните български градове, център на Розовата долина и атрактивна дестинация за много туристи. Градът ни има необятна история, непозната за мнозина, но даваща ни право да се радваме, че сме казанлъчани.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Град Kазанлък 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.