Австралия


Категория на документа: География


MAG. Австралия е островна държава. Разположена е между Индийския и Тихия океан. Австралия е парламентарна монархия. До началото на 20 век Австралийският съюз е колония на Великобритания. През 1901 г. постига независимост.
Австралийският съюз е федерална парламентарна монархия в състава на Британската общност. Държавен глава е кралицата на Великобритания - Eлизабет II, представена от генерал-губернатор. Британският монарх е държавен глава, чиито функции са с предимно церемониален характер, но има правомощието да одобрява разпускането на парламента. Настоящият министър-председател на Австралия е Джулия Гилард.

KR. Централната част на Австралия е заета от пустини - Голямата пясъчна пустиня, Голямата пустиня Виктория и Гибсън. Най-големи градове са Сидни, Мелбърн,Брисбейн и столицата Канбера. Днес, континентът Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови, сред които са Нова Зеландия, Папуа и Нова Гвинея .
Мъри е най-пълноводната австралийска река. Влива се в Индийския океан. Притокът ѝ Дарлинг извира от Австралийските Алпи.

Население. MAG.
Най-гъсто населен е районът на Източното крайбрежие, повече от 50% от населението на Австралия живее там.
Аборигените са първите заселници на Австралийския континент, продължаващи да съществуват като самостоятелна група и след нашествието на европейците. Аборигените се заселват в Австралия преди повече от 40 000 год., водейки много изолиран живот. В началото аборигените се настанявали край бреговете на океана или край реките, а после малко по малко се преместили във вътрешността на континента. Когато пристигнали в Австралия, европейците заварили около 500 различни племена. По традиция аборигените се прехранват с лов и събирачество. Те са номади.

KR. Австралийците са основното население на Австралия, потомци на европейски преселници от 19 и 20 век главно от Англия, Шотландия и Ирландия. Интересно е, че Австралия няма официален език. Австралийците говорят главно английски. Също в държавата-континент няма официална религия. По -голяма част от населението са християни протестанти. Раждаемостта и естественият прираст на австралийсктото население са по-високи от тези в повечето европейски страни. Характерна особеност е ниската детска смъртност и високата продължителност на живота.

MAG. Австралийската икономика е просперираща пазарна икономика по западен образец. Развита е промишлено-аграрната структура като важно значение имат чуждестранните капитали.
KR. ЖИВОТНОВЪДСТВО
Селското стопанство на Австралия е високо развито. Най-голям дял от него заема животновъдството. Тук то е водещо като подотрасъла овцевъдство нарежда Австралия на първо място по производство и износ на вълна в света. Значителен е броят на едрия рогат добитък - свинете, конете, камилите и птиците. Австралия е крупен износител на месо, млечни продукти и пшеница.Земеделието има многоотраслова структура в различните райони. По обща стойност на изнесените земеделски култури страната отстъпва само на САЩ. Много добре е развит и риболовът. От растениевъдството е развито най-добре отглеждането на пшеница - най-вече в предпланинските райони на Австралийските Алпи, югоизточните и югозападните части. Отглеждат се и банани, зеленчуци, цитрусови плодове, ябълки, праскови, грозде. Само 6% от земята е обработваема.

Промишленост - Cheti BURZO! MAG.

Благодарение на значителните запаси от енергетични и минерални суровини, важна роля в австралийската икономика играе добивната промишленост. Сред природните ресурси, които се добиват, са желязна, уранова и манганова руда, въглища, нефт, газ, боксити и др. Развити са и други икономически отрасли като електроника, текстилната и хранително-вкусовата промишленост и др. Сред водещите отрасли на машиностроенето са автомобилостроенето, корабостроенето, производството на земеделски машини .

ТРАНСПОРТ KR.
Австралийският континент разполага с голяма територия и малко население. Отдалечеността на стопанските центрове налага развитието на транспорта като с най-голямо значение за земеделието са тръбопроводния, морския и железопътния, а за превоз на пътници - автомобилния. В югоизточната част е най-гъста транспортната мрежа. Важен е и въздушният транспорт за бързия пренос и превоз, но е голям замърсител. Най-големите търговски партньори на Австралия са САЩ, Япония, Англия. Страната развива както пасивен, така и активен туризъм с многобройните си природни и исторически забележителности.
MAG. Живата природа е съставена от животните и растенията. В Австралия те са се приспособили към горещите и сухи условия. В горите в тропичния и в умерения пояс се среща най-голямото разнообразие на животни в Австралия.
Австралия е изолирана и заобиколена от вода в продължение на повече от 30 млн. години и в резултат там еволюират множество уникални растения и животни. Много от двуутробните животни, като коалата и кенгуруто, живеят единствено в Австралия, заедно с птицечовката и ехидната- единствените еднопрооходни яйценосни бозайници.

KR. Операта в Сидни
Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Тя е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града. Нейният автор е архитектът Йорт Утсон. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.
MAG. Интересни факти за нея:
Операта в Сидни е построена на мястото на старо гробище, в което около 1820 година били погребани около 2000 души.
Крайната сума за построяването на операта надхвърля повече от 14 пъти първоначално предвидените в проекта 7 млн. щатски долара. Необходимите 102 милиона са набавени чрез поредица от лотарии. Сградата е построена за 14 години.
Платната на операта са покрити с 1 056 006 плочки. Изработени са така, че да се самопочистват, но все пак е необходимо планово техническо обслужване и подмяна.

Операта е дълга 183 и широка 120 метра. Сградата се поддържа от 580 бетонни колони, потопени на 25 метра под водата.
Електричеството, необходимо за захранване на операта е равно на това, захранващо 25 хиляден град. Доставя се от кабели с дължина 645 км.

KR. Национален парк Какаду
Парк Какаду е дом на някои от най-забележителните видове животни на континента. Освен традиционното кенгуру и коала, тук ще имате възможността да застанете очи в очи с най-свирепия хищник, който може да се види на сушата - соленоводния крокодил. Тук разнообразието от птици е впечатляващо.

MG. УЛУРУ

Улуру е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия. Това е вторият по големина след Mount Augustus, който също се намира в Австралия) скален монолит на Земята. Намира се в националния парк "Uluru-Kata Tjuta", на 335 километра югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс . С височината си от 318 метра и дължина 8 километра скалата с право се смята за едно от чудесата на света. Улуру е българският вариант на аборигенското име на скалата, Uluṟu .През 1873 г. скалата е посетена от европейски картограф, който ѝ дава името Айрес Рок. Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата "Рекордите на Гинес" като най-големият в света. Поради минералите в скалния ѝ състав, в зависимост от времето и атмосферните условия скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетовосиньо до огнено червен. Аборигените вярват, че под повърхността на планината има огромна кухина, където се намира енергиен източник, който те наричат Tjukurpa (Времето на сънищата). Те смятат, че през цялото време на обиколката около скалата човек сънува. Мястото се почита като свещено от местния народ аранда. Днешните племена говорят, че техните древни прародители са населявали земята около могилата. Те са оставили своята история във вид на рисунки, изсечени в повърхностния скален слой на много места по повърхността на монолита. В няколко от пещерите в Улуру има изобразени множество истории от "Времето на сънищата". Рисунките по стените датират от десетки хиляди години, като са били обновявани многократно през поколенията.
KR. Куинсланд
Куинсланд се смята за най-красивото и екзотично кътче от Австралия. Прекрасният климат и впечатляващото биологично разнообразие привличат тук множество туристи. Куинсланд предлага огромно разнообразие не само на брега, но и под водната повърхност.Куинсланд е вторият по големина и значимост и трети по население щат в Австралия.Близо до тихоокеанското крайбрежие на щата се простира Големият бариерен риф. Най-голям е остров Фрейзър, а най-популярен за туризъм е Уитсъндей Айлънд, разположен сред самия Коралов риф.

MAG. Езерото Макензи / Куинсланд.

Това прекрасно място се намира в сърцето на пясъчният остров Фрейзър. Едва ли ще намерите друго езеро в света, което да е по-подходящо за плуване и правене на слънчеви бани от това тук. Водите му са изключително чисти и прозрачни. Около него на места са се формирали плажове от фин, бял пясък. Понякога тук идват туристи, които искат малко да поплуват и да се попекат на слънце, но обикновено мястото е доста иделично и спокойно.

KR. ОКЕАНИЯ
Океания е географски регион, състоящ се от много държави и територии, предимно острови в Тихия океан и в близост до него. Точният обхват на Океания е спорен с различни интерпретации. Обикновено в региона се включват части от Австралазия, като Австралия, Нова Зеландия и Нова Гвинея, както и целия или части от Малайския архипелаг.[1][2][3] Тихоокеанските острови на Океания обикновено се разделят на три големи групи на етнологически принцип - Меланезия, Микронезия и Полинезия.[4]
От геологична гледна точка Океания не е континент. Само Австралия, Нова Каледония, Нова Зеландия, Нова Гвинея и Тасмания имат континентален произход. Те са част от древния суперконтинент Гондвана. В миналото тези острови са били свързани с обща земна връзка. В резултат на повишаване на нивото на Световния океан значителна част от повърхността се оказва под водата. Релефът на тези острови е планински и силно разчленен. Например най-високите планини в Океания включително и връх Джая, се намират на остров Нова Гвинея.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Австралия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.